Σελίδες

Εισαγωγή

Το ιστολόγιο «Τα Σαμιώτ’κα» έχει αντικείμενο το Γλωσσικό Ιδίωμα της Σάμου, το Σαμιακό Ιδίωμα (ΣαμΙ), που δυστυχώς – όπως και άλλα «περιφερειακά» γλωσσικά ιδιώματα – τείνει να εξαφανιστεί. Στόχος του (Σαμιώτη) ιστολόγου είναι να παρουσιάσει, να αναλύσει, να αποτυπώσει, να αποθησαυρίσει κείμενα γραμμένα στο Σαμιακό γλωσσικό ιδίωμα, αλλά και κείμενα αποδοσμένα προφορικά στο ιδίωμα αυτό, αναλύοντας παράλληλα – στο μέτρο του δυνατού – γραμματικάσυντακτικά ή και ετυμολογικά φαινόμενα του ιδιώματος αυτού.

Μια γενική κατηγοριοποίηση των θεμάτων που καλύπτονται είναι η ακόλουθη:

– Αναγνώσματα (γραπτά κείμενα με ταυτόχρονη προφορική απόδοσή τους)
– Γραμματική (κάλυψη γραμματικών φαινομένων, φθογγολογικό, μορφολογία, κλίση, κώδικας ανάγνωσης, λεξιλόγιο κτλ.)
– Συντακτικό (κάλυψη συντακτικών φαινομένων)
– Ετυμολογικό (αναφορά ετυμολογικών στοιχείων που δεν απαντούν στην Κοινή Νεοελληνική)

Βοηθήματα του ιστολόγου:

α.  η προσωπική του γνώση, αφού γεννήθηκε, μεγάλωσε και έκανε τις γυμνασιολυκειακές σπουδές του στη Σάμο, ζώντας καί στο χωριό (Παγώνδας) καί στην πόλη (Λιμήν Βαθέος, σημερινή Σάμος),

β.  το βιβλίο «Το γλωσσικό ιδίωμα της Σάμου» του Μενεκράτη Π. Ζαφειρίου, Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ, 1995 και

γ.  το δίτομο «Λεξικό του γλωσσικού ιδιώματος της Σάμου» από τα «Λαογραφικά της Σάμου», του Νικολάου Δημητρίου, Αθήνα 1996.

8 σχόλια:

  1. Διαβάζοντας το σχόλιό της εισαγωγής σας στον ιστότοπο, σχετικά με το Γλωσσικό Ιδίωμα της Σάμου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ό,τι το «Το γλωσσικό ιδίωμα της Σάμου» του Μενεκράτη Π. Ζαφειρίου, Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ, 1995, δεν είναι το μοναδικό βιβλίο που ασχολείται με το θέμα αυτό. Στο 8τομο έργο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ του Νικολάου Δημητρίου, ο 6ος Σελ.540 (Αθήνα 1993) και 7ος τόμος Σελ.690 (Αθήνα 1996) αναφέρονται σαν: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ.
    Πλέον αυτών στην ιστοσελίδα του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου» www.pnedim.gr, στο ευρετήριο εκδόσεων υπάρχει ηλεκτρονικό συμπλήρωμα του προαναφερόμενου Λεξικού.
    Αλκιβιάδης Δημητρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση κα Κτίστου. Τον χαρακτηρισμό "μοναδικό" για το λεξικό του Μ. Ζαφειρίου τον χρησιμοποίησα με την έννοια "εξαιρετικό". Επειδή τόσο εμένα όσο και τους φίλους του ιστολογίου ενδιαφέρει κάθε έργο σχετικό με το Σαμιακό Ιδίωμα, θα ήθελα να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για πού και πώς μπορεί κανένας να προμηθευτεί το έργο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα Λαογραφικά της Σάμου τα βρίσκετε στα βιβλιοπωλεία του νησιού. Κεντρική διάθεση, Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου "Νικόλαος Δημητρίου" Πυθαγόρειο 83103 τηλ. 2273062286, e-mail:pnedim@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με το χρώμα του φόντου που διάλεξες ταιριάζουν πολύ καλύτερα τα άσπρα γράμματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ, Στέλιο
    Η πρότασή σου θα... εξεταστεί :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βλεπε και μικρο εγχειριδιο περι ιδιωματος Σαμιακου απο τον δασκαλο Τζαννετη , που μου εδωσε αντιτυπο η κ. Χατζινη προεδρος του πολιτιστικου Μαραθοκαμπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ Αντώνη! Μπορείς να μου δώσεις και τα υπόλοιπα στοιχεία, για να μπορέσω να το βρω;

      Διαγραφή